Zostając kierowcą tira, zwłaszcza kiedy nie mamy za sobą najmniejszych doświadczeń w tym zawodzie, musimy przygotować się na wiele niebezpieczeństw i utrudnień czekających na nas w przyszłej karierze. Wybór pracy jako zawodowy kierowca często jest wyborem który początkowo nas przytłacza i stresuje. Dlatego, przed udaniem się w swoją pierwszą trasę, warto wypytać starszych i bardziej doświadczonych kolegów o to, co nas intryguje oraz wydaje się problematyczne. Dzięki uzyskanym odpowiedziom zyskamy, przynajmniej w części, tak bardzo potrzebny kierowcy spokój. Wraz z zbieraniem doświadczenia oraz dłuższym stażem pracy poznamy większość czyhających na nas niebezpieczeństw i zagrożeń, spotkają nas rozczarowania jak i sytuacje nerwowe, ale dzięki temu nabierzemy pewności siebie w radzeniu sobie na drodze oraz w sytuacjach zaskakujących. Na początek jednak powinniśmy zaopatrzyć się w zdrowy rozsądek i przygotować na przeciwności losu na nas czekające.

Zaczynając naszą przygodę jako kierowca tira, pamiętajmy aby nosić odpowiednio do tego przeznaczoną odzież: to jest buty powinny być zawsze pełne i dobrze trzymające się stopy, a w momencie gdy wychodzimy z ciężarówki zatrzymanej na drodze ZAWSZE ubierajmy kamizelkę ochronną – bez różnicy jakie warunki pogodowe akurat panują. W momencie kiedy podpinasz naczepy lub zostawiasz je na noc, pamiętaj aby następnego dnia raz jeszcze je sprawdzić, to samo tyczy się przeprowadzenia przed każdą jazdą inspekcji technicznej pojazdu – bezpieczeństwo twoje jak i innych użytkowników drogi jest najważniejsze. Kolejną radą, przydatną pod względem mobilności i komunikacji jest sprawdzanie przed trasą wagi ładunku, wcześniejsze zaplanowanie przejazdu w celu uniknięcia większych robót drogowych, korków oraz potencjalnych wypadków – do tego posłuży nam na bieżąco aktualizowana nawigacja – a także miej ciągle oczy dookoła głowy i dostosowuj swoje zachowania do warunków panujących na jezdni. Na koniec, pomijając wymagania jakie przedstawiają przepisy, użyj o jednego lub dwa więcej pasa do zabezpieczania towaru – bycie przezornym i ostrożnym wyjdzie Ci tylko na plus.

Udostępnij!